Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Loňský oslavy čtvrtstoletí v Mekce streetballu překonaly i naše nejtajnejší očekávání!

Sobota 8.8.2020 – Děčín – Labský streetballový pohár – 25 let na scéně. Toto schéma slibovalo již před úvodním hvizdem něco mimořádnýho. Ale co se nakonec ve streetballovým Woodstocku odehrálo, to vzalo dech nám všem a máme to stále v živý paměti!

Již od brzkejch dopoledních hodin se na kurtech na parkovišti pod děčínskou knihovnou začaly scházet hráči a hráčky týmů všech věkovejch kategorií – na turnaj se nakonec registrovalo 58 mančaftů, což bylo na srpen doslova zázračný numero!

Od ranních hodin panovalo v Děčíně ultrahorký počasí, který po obědě gradovalo do ještě vyšších otáček. Velkej obdiv všem, že jste i tak všechno odehráli a zvládli s grácií. Nejpříjemněji muselo bejt Rumoborcům, který na prezenci dorazili ze sousedního Ústí netradičně na paddleboardech – rozcvička klukům přišla evidentně vhod, protože v mužský kategorii nakonec brali bronz.

Po slavnostním zahájení za účasti prezidenta České streetballové federace Ing. Igora Bayera, redaktora České televize a basketbalovýho odborníka Jakuba Bažanta, jednoho z prvních sponzorů a pamětníků Jaroslava Jabora a Juraje Pavlačky ze společnosti AFP Spedition, byl turnaj naplno odšpuntován.

Turnajovej pavouk běžel – i zásluhou disciplinovanosti Vás všech – jako po drátkách. Jeho průběh zpestřily dvě taneční, efektní a energický show v podání jedný z nejlepších českých breakdance partiček Pentifull crew. Nechyběly ani oblíbený dovednostní soutěže v trojkách a smečích.

Nejlepším snajprem zpoza trojkovýho oblouku se stal Tomáš Řeřicha, jenž vypálil všem svejm soupeřům/soupeřkám rybník. Smečařskou soutěž Sanex Slam Dunk Contest pak opanoval Milan Tomáš Stráněl, jenž v pouhejch čtrnácti (!!!) letech vystřídal na trůnu polskýho letce Areka Przybylskiho.

Turnaj vyvrcholil v podvečerních hodinách finálovými boji, z nichž vzešli ti nejúspěšnější, kteří se mohou hrdě pyšnit medailí a cenami z jubilejního ročníku kultovního turnaje. A že radosti jsme mezi nejmenšími, dospívajícímu i dospělými rozdávali v průběhu dne celý fůry!

Souběžně s Labským streetballovým pohárem se konal i Street Fest, což byla jedinečná akce se zajímavým nádechem a kouzlem. Dorazivší na ni si mohli užít street food market plnej regionálních pochoutek, řemeslný piva z regionálních pivovarů, fler jarmark, živou muziku v oblíbeným rogalu, divadlo pro děti, pouliční vystoupení buskerů nebo živé Labe, kde měli šanci projet se například (po vzoru Rumoborců) na paddleboardu.

Vyhlášením vítězů ani úderem konce Street Festu ovšem dění v Děčíně nekončilo, jelikož od 21:30 hodin se na nádvoří děčínského zámku promítal film o meziválečný basketbalový repre Zlatý podraz, kde přítomní mohli „okouknout“ a dokonce si i vyzkoušet koš přímo z natáčení a před promítáním vyslechnout pár slov od Jakuba Bažanta, jenž byl autorem námětu a scénáře k filmu.

Motto „Děčín je boží, pojďme si ho užít“ se v tento den splnilo ne na 100, ale 150 procent – i to je nakonec možná slabý numero… Bando, dodatečně prostě ještě jednou VELKÝ díky všem, opravdu s nostalgií na tuhle parádu vzpomínáme. Jsme rádi, že v tom jedete s námi a do dalších let (nebo i čtvrtstoletí) nám zůstanete věrní. Jsme jedna rodina, jsme maniaci – a na tom nehodláme nic měnit!

Termín letošního ročníku turnaje pod děčínskou skálou je 22. května, takže až dojde ke kompletní oblevě a zvýšení teplot, hurá na nejbližší koš (třeba ten instalovaný Streetball manií?) a hýbat se, trénovat a střílet, ať Tě úspěch nemine!

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články