Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Andrej Gnap: Labský streetballový pohár je nejlepším turnajem, jakýho se v tuzemsku můžete zúčastnit!

V kategorii U16 mezi chlapci máme pro letošní turnaj v Děčíně již dva týmy potvrzený. Jedním z nich jsou Lopaty, jejichž ústřední postavou bude Andrej Gnap. Co ho do Děčína druhej rok po sobě nejvíc láká a na co se těší? Čím je pro něj turnaj jedinečnej a specifickej? Koho ještě zkusí k účasti vyburcovat a jak se snaží udržet formu i v dnešní náročný době pro amatérskej sport?

Andreji, s týmem Lopaty jste se jako jeden z prvních celků přihlásili na Labský streetballový pohár 2021 do Děčína. Vypadá to tedy, že už se hodně těšíte.
Ano, na turnaj se již moc těšíme a doufáme, že epidemiologická situace umožní, aby se uskutečnil.

Do bojů na tomto legendárním turnaji povedeš tým jako kapitán. Byl jsi mezi ostatními borci jasnou volbou? Nebo klíč k Tvýmu zvolení lídrem týmu byl jinej?
Klíč ke zvolení kapitánem byl, že již celkem dobře vím, jak turnaj vypadá, jak probíhá a co od něj tedy můžu očekávat. Kluci mě poprosili, abych nás přihlásil, domluvil nám účast a stal se tedy kapitánem našeho týmu Lopat.

Pokolikátý se letos Labského poháru zúčastníš? A jaký umístění jsi na něm dosud zaknihoval?
Na turnaji jsem byl minulý rok poprvé, kdy Streetball mania slavila 25. výročí, takže to bylo vážně super. S klukama jsme byli spojení se staršími a všichni jsme byli ročník 2005. Skoro pořád jsme hráli proti starším klukům, takže bylo dost těžké je porazit a zabojovat o medailové pozice. Ale i přes to, že jsme byli asi nejmladší tým, tak jsme se umístili na – myslím celkem dobrém – pátém místě.

Jak jsi zmínil, nejstarší turnaj hranej na území České republiky loni oslavil čtvrtstoletí. Je i z toho cítit, že jde o mimořádnej a historickej podnik, na nějž se sjíždí týmy téměř z celý republiky?
Ano, jednoznačně jde o nejlepší streetballový turnaj, co znám. Rozhodně je znát, že jde o extrémně kvalitní a známý turnaj. A to, že na něj jezdí týmy z celé ČR, to jen dokazuje.

Máte s klukama v plánu vyhecovat a navnadit k účasti i další ballery nebo ballerky z Vašeho bližšího i vzdálenějšího okolí?
Ano, již minulý rok jsme se na turnaji utkali s kluky, s nimiž pravidelně hrajeme streety v Praze na Folimance. Boje s nimi na turnaji byly zajímavé, protože většinu kluků, co tam hrají, znám. A oni znají mě, takže vyhecování bylo obrovské. Doufám, že i tento rok tam pojede hodně lidí a turnaj bude podobný jako při loňském výročí.

Letošní sezona pětkovýho basketu je výrazně ovlivněna pandemií koronaviru. Jak se i v týhle složitý době udržuješ ve formě? A jak moc Ti chybí hala, spoluhráči a všechno s tím související?
Je to nesmírně frustrující, myslím, že můžu mluvit za celý tým, ba dokonce za všechny basketbalisty či basketbalistky, když řeknu, že ta doba je již neuvěřitelně dlouhá a opravdu extrémně mi (nám) basketbal, tréninky a všechno s tím související chybí.

Ve formě se zatím snažím udržovat alespoň pravidelným cvičením, běháním nebo si jdu někdy ve dvou lidech zahrát a zaházet na koš venku. Sice je zima, ale alespoň něco (interview bylo pořízeno v předchozím týdnu, kdy ještě počasí bylo chladnější, pozn.). Ale opravdu moc doufám, že vláda nám co nejdříve sportoviště otevře a budeme moci zase normálně trénovat a hrát zápasy.

Co bys vzkázal všem váhajícím střelcům, aby se na turnaj do Děčína přihlásili?
Rozhodně byste se měli přihlásit, jelikož tento turnaj je opravdu tím nejlepším, jakého se můžete v České republice zúčastnit. A i když to máte daleko, tak neváhejte dojet, protože to za to opravdu stojí!

Foto: Archiv Andreje Gnapa

Předchozí články