Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

František Skřivánek o největším úspěchu, zlatým boji do poslední minuty, peckovejch turnajích, lvím žrádlu i vyhlídkách do příštího ročníku

Mezi juniory do 18 let letos komplet víkend na střeše Centra Černý Most opanovala ekipa Pták crew, kterou za dvěma nejcennější kovy v řadě táhl František Skřivánek. Po úspěchu v celostátním finále jsme tohohle borce pozvali do naší zpovědnice, kde se rozpovídal nejen o letošním ročníku, ale prozradil, od kterýho roku už s klukama na turnaje Streetball manie jezdí a co jim na nich nejvíc imponuje, baví a proč se tak rádi rok co rok vrací.

Františku, Tebou jako kapitánem vedená ekipa Pták crew ovládla kategorii Junioři U18 ve Finále Českého streetballového poháru 2022. Udělal Tobě osobně tenhle triumf velikou radost? Je to jeden z Tvejch top úspěchů v dosavadní kariéře?
Určitě nám vítězství udělalo velkou radost. Nechci mluvit jen za sebe, ale za celý tým. První místo je vždy ten největší úspěch.

Jak se Váš finálovej triumf rodil? Kdy v průběhu turnaje Vám s klukama začalo docházet a šrotovat hlavou, že by to opravdu mohlo vyjít?
Letos jsme nebyli v Děčíně, tak prvním krokem bylo postoupit ze sobotního pražského (kvalifikačního) kola. To klaplo z prvního místa, což potěší. V neděli jsme šli zápas od zápasu a nevěděli jsme. Bylo fakt vedro a trápila nás zranění. Žádné taktiky, prostě jít si zahrát, užít si to a taky vyhrát, že…

A co finálový utkání, kde se lámal chleba. Čím jste dokázali svýho soupeře přehrát? Jaký byly nejsilnější stránky Vaší hry?
Do poslední minuty jsme se tahali. Hodně na hraně byl každý zápas. Šli jsme prostě vyhrát! Tentokrát jsme byli lepší my, příště bude třeba někdo jiný. A o tom to právě je. Hodně nás to baví a jsme sehraní. Hrajeme ve stejném složení od kategorie U11.

Z obecnýho pohledu sis finálovej den užil se vším všudy? Ať už šlo o atmosféru, místo konání turnaje i setkání s mnoha kamarády a souputníky z ostatních týmů.
Jak v Děčíně, tak na „Čerňáku“ je to vždycky pecka! Schází se tady parta lidí, kterou street baví. Atmosféra, adrenalin, emoce a hlavně basket, to všechno turnaje Streetball manie splňujou do puntíku!

Jak jsi zmínil, v inkriminovanou neděli panovalo na střeše „Čerňáku“ neuvěřitelný vedro. Bylo tedy i pro Tebe náročný v takovým počasí hrát? I fyzicky ses „vyždímal“ naplno?
Vedro bylo celý víkend a v neděli na Finále už to bylo znát zápas od zápasu. Ale i to ke streetu patří. Nechali jsme tam všechno a „lvi žrali první“.

Před Finále jste tedy s klukama zvítězili i na Pražském kole, který se konalo pouze o den dříve. Bylo výrazně těžší – i díky kvalitě soupeřů – vybojovat právě finálový prvenství v neděli?
Těžký je každý zápas. Prostě hraješ a chceš vyhrát. Letos to klaplo a to je parádní! Jsme moc rádi.

Jak jste se klukama po finálovým úspěchu odměnili? Nějakou pořádnou večeří či grilovačkou?
Tak znáš to. Pozvali jsme holky, byla kalba, zlobivě jsme to oslavili… ale néééé! Pořádnou chálku jsme dali později. Někdo spěchal za kulturou, někoho trápila zranění, tak jsme to oslavili později, až nám to došlo.

Můžeme se na Vás těšit i v sezoně 2023? Máte v plánu opět dorazit třeba i do Mekky streetballu do Děčína?
Už se těšíme na příští rok. Těšte se taky! Do Děčína jezdíme pravidelně asi od roku 2017. Letos to nevyšlo, street jsme nestihli. Ale příští rok se na nás těšte i tam!

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články