Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pražské kolo a finále Českého streetballového poháru 2023 v Praze se nekoná!

A je to venku. Do příprav letošní sezony jsme jako vždy vstupovali s nadšením a nasazením, streetball je prostě srdeční záležitost, nicméně stalo se něco neočekávaného.

Osobně mě to neskutečně mrzí a štve, nastala nelehká situace a nyní po 25 letech velmi těžké rozhodnutí. Pražské kolo a vyvrcholení Českého streetballového poháru na střeše Centra Černý Most letos bohužel nebude. Za ta léta je v tom neskutečná spousta volného času a hromada odehraných turnajů. Stalo se to, že nám byla 6.6. v plných přípravách na poslední chvíli doručena informace o poskytnuté dotaci na tuto tradiční akci (25 let). Oficiálně „Oznámení o vyhovění žádosti o dotaci v rámci Programu podpory sportu a tělovýchovy v hlavním městě Praze pro rok 2023.“

Poskytnutá dotace je 3,5x nižší než například v loňském roce a schodek v rozpočtu akce je tak i při low-budgetu cca 200 000 Kč. Vysoká částka, na kterou se v dnešní době a navíc v extrémně krátkém čase velmi špatně reaguje. Byť sportovní dotace není nároková, je součástí rozpočtu a je nefér dát vědět takto pozdě. Týmům přihlášeným na pražské kolo startovné samozřejmě vrátíme v plné výši a již zakoupené trofeje apod. necháme uležet.

Každopádně jsme hned 6.6. po náležitém rozdýchání začali situaci promptně řešit, spousta telefonátů, schůzky, ale noví partneři takto narychlo nepřibyli. Jen přísliby do budoucna a i pro naše stávající podporovatele je to na poslední chvíli. Dotace je jednou z cest spolufinancování sportu a např. kultury. Marketing v ČR nefunguje, jak by měl. Ukazuje se však, že i dotační tituly nefungují koncepčně.

Žádost jsme podali v řádném termínu v loňském roce, ale vyjádření jsme obdrželi nestandardně pozdě, 18 dní před akcí – a je tomu tak poprvé za ta léta. Na turnaje je navázána logistika a mnoho lidí z produkce, rozhodčí, dodavatelé, fotografové, kamera atd., abyste měli kvalitní hráčské zázemí a turnaje proběhly na úrovni. To, co se stalo letos, se nám za 25 let turnajů pořádaných v Praze nikdy nestalo a je to pro nás všechny veliké zklamání.

Magistrátem nám bylo sděleno, že mají na rozdělování sportovních dotací novou metodiku. Žádali jsme tedy o vysvětlení, jak nová metodika funguje – a bylo nám sděleno, že je to interní záležitost. Zvláštní, tyto věci by měly být veřejně dostupné. Jak se pak můžeme v budoucnu ponaučit? Víme, že nejsme jediní organizátoři, které ponížená dotace i termín oznámení zaskočila. A někteří se to dokonce dozvěděli až po akci, což je absurdní. Kde je koncepčnost, jak je možné, že se o poskytnutí/neposkytnutí dotací dozví subjekty v polovině daného roku?

Systém selhává. V zásadách dotací je na str. 10 bod H a v něm je uveden termín na vyjádření k podaným žádostem do 30.4.2023. Jelikož se nic nedělo, začali jsme po tomto termínu zjišťovat, co se děje, a na webových stránkách magistrátu hl. města jsme našli odkaz Prodloužení lhůty pro rozhodnutí o žádostech v rámci Programu podpory sportu a tělovýchovy v hlavním městě Praze pro rok 2023 (Portál hlavního města Prahy) (praha.eu), kde prodloužili termín do 30.6.2023. Že by nás někdo informoval telefonicky, e-mailem nebo datovou schránkou?

Jsme zvyklí psát optimistické informace, ale je to těžké, když se ničí něco, co funguje, natož pak tradice.

3.6. jsme v Děčíně rozezněli velké streetballové srdce, zažili jsme krásný 28. ročník Labského streetballového poháru, všichni jsme do něj dali kus sebe, turnaj s opravdu velkou atmosférou. Za dva roky slaví Streetball mania 30 let.

Sezona nekončí, běží Pražská streetballová liga (19. ročník), kterou čeká finále v polovině července, přijďte se podívat a podpořit hráče. Souběžně dáváme dohromady streetballové koše, které jsme pro VÁS od roku 2010 v různých koutech naší země nainstalovali. Koše do ulic je projekt, který dává dlouhodobý smysl a není navázaný na žádné dotace, jen na naše partnery.

K dnešnímu dni je to 31 streetballových košů pro všechny příznivce streetu. Myslíme to s tímhle pouličním sportem vážně, nikdo z našeho týmu není funkcionář, děláme to ze srdce, protože máme tenhle sport rádi.

Tvořivé otáčení zeměkoule, s cenou zkušeností pokračujeme dál

Ing. Igor Bayer

Předchozí články