Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Marek Houška o krásným pocitu z vítězství, velkým tlaku, podpoře z publika, jedinečnosti Labského streetballového poháru i přání do budoucna

Tým Životi, to byli fenomenální vítězové chlapecké kategorie do 14 let na Labském poháru i ve finále Českého streetballového poháru. Jako kapitán svou družinu za oběma triumfy potáhl Marek Houška, jenž usedl do naší zpovědnice a (nejen) o obou podnicích se zajímavě rozpovídal.

Marku, tým Životi jsi z pozice kapitána dovedl k vítězství ve finále Českého streetballového poháru 2023. Popiš svoje bezprostřední pocity a dojmy po vyhraným finálovým zápase.
Byl to krásný pocit! Zvládl jsem to už podruhé a vždy je to pro mě velká pocta. Po výhře se nám dost ulevilo, protože jsme cítili celkem velký tlak. Dost lidí nás pasovalo na favority.

Šli jste si s klukama za vítězstvím již od úvodního zápasu a cítil jsi z nich, že mají velkou touhu a chuť urvat nejcennější kov na prestižním celostátním finále?
Určitě ano. Po minulém ročníku, kdy se nám zvítězit nepovedlo, jsme si chtěli spravit chuť. A to se podařilo se vším všudy. (úsměv)

V publiku jste díky rodičům a dalším lidem měli obrovskou podporu. Hodně Vám to pomohlo při cestě za triumfem? Je příjemný cejtit takovou oporu v zádech?
Jednoznačně to tak vnímám. I když například hrajeme těžký zápas, tak nám naši nejbližší vždycky moc pomáhají. Na streetballu mnoho ostatních týmů takové fanoušky nemělo.

Finálovej mač jste odehráli proti borcům z týmu Ultra Silní Kluci Praha. Pokud máš utkání rozklíčovat, tak co Vás dovedlo k triumfu? V čem jste svýho soka nejvíc přehrávali?
Kluci se snažili a nehráli vůbec špatně, ale my jsme byli větší a silnější, což nakonec rozhodlo.

Dorazila k Vám i nějaká odměna – třeba v podobě dobrý večeře nebo grilovačky – za zlatý medaile?
Jako odměna za výhru proběhla po turnaji pro nás už klasická grilovačka. Pořádáme ji víckrát za rok, ale po streetovým vítězství se z toho stala taková příjemná tradice.

Kolik triumfů na turnajích Streetball manie jsi již vlastně nasbíral?
Jestli správně počítám, tak by to mělo být nějakých šest nebo sedm zlatých medailí.

Do finále jste postoupili z Děčína z Labského streetballového poháru, kde jste svou kategorii žáků do 14 let taky opanovali. Jak sis letošní turnaj v Mekce streetballu užil? Často jsem od ballerů a ballerek slyšel, že to podle nich byl jeden z nejlepších ročníků, ne-li úplně ten top.
Tenhle ročník byl opravdu zajímavý a vydařený! Všechno klaplo na jedničku, atmosféra byla tradičně skvělá a navíc jsme dokázali vybojovat první místo. (usměje se)

Streetball mania je na tuzemský streetballový scéně již 28 let a zrodila se právě v Děčíně. Co bys jí jako děčínskej srdcař a patriot popřál do dalších sezon? Můžeš slíbit, že Tě s klukama budeme i v budoucnu na našich turnajích vídat?
Rádi si opět přijdeme zahrát a Labský streetballový pohár si určitě nenecháme ujít. Do dalších let přeju Streetball manii co nejvíc uspořádanejch turnajů a ať jsou zábavné jako doteď.

Už jste v polovině klasický sezony pětkovýho basketu. Jaký soutěže letos s klukama v Děčíně hrajete a jaký jsou Vaše letošní ambice a cíle?
Letos hraju v kategorii U15 a cíle máme určitě ty nejvyšší. Po minulém ročníku, kdy jsme se radovali z celonárodního vítězství v naší kategorii, tak máme za cíl tenhle úspěch letos zopakovat. Hrajeme i EYBL (European Youth Basketball League), který jsme odehráli v Římě a v lednu nás čeká výlet do Maďarska.

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články