Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Baskeballový freestyler Dan Klika předvede svou unikátní show při Finále Českého streetballového poháru

Letošní 26. ročník Českého streetballového poháru opět vyvrcholí grandiózním finále na střeše parkoviště Centra Černý Most v Praze, a to v neděli 23. června. Kvalifikovaný týmy se mohou těšit nejen na kvalitní vyvrcholení pohárový sezony, ale i na bohatej doprovodnej program. Jednu z jeho hlavních tváří si právě dnes představíme.

Dan Klika je borec, jenž basket hraje již od svejch osmi let. S hrou pod bezednými koši začal v České Třebové, následně válel i v mládeži ve Svitavách a po přestěhování do hlavního města vystřídal několik klubů právě ve stověžatý Praze. V současný chvíli basket bohužel hrál nemůže kvůli problémům s achilovkou a ramenem. Ovšem s pomocí fyzioterapeuta pracuje na tom, aby se na kurty mohl co nejdřív vrátit. O to větší chuť jistě bude mít užít si show pod otevřeným nebem a ve světle ramp na „Čerňáku“.

Basketbalovýmu freestylu se Dan začal věnovat v patnácti letech, kdy na jednom z turnajů viděl borce, jak si točí s míčem a ukazuje ostatním základní triky. „Nadchlo mě to tak, že jsem se to chtěl taky naučit, ale pořádně jsem se tomu začal věnovat až na vysoké škole, kdy jsem objevil YouTube videa z Ameriky a začal se učit ty těžší triky. Víc a víc mě to bavilo, takže jsem v dalších letech po práci chodil sám na hřiště a namísto hraní streetballu s ostatními jsem trénoval těžší a těžší triky,“ přibližuje Dan svoje pohnutky a motivaci, kdy se u něj zájem o basketbalový freestyle začal umocňovat.

Svůj um tenhle usměvavý borec předvedl již na turnaji v České Třebové, jenž také býval v minulosti součástí Českého streetballového poháru. „Klepaly se mi u toho ruce víc než při cestě na první rande, ale nějak jsem to zvládl. A od té doby už to bylo jen lepší a lepší,“ říká s úsměvem při vzpomínkách na svoje vystoupení na Memoriálu Mistra Jana Husa.

Co Dana trochu mrzí, je fakt, že v tuzemsku je jediným exemplářem, jenž se basketbalovýmu freestylu aktivně věnuje. I proto doufá, že bude schopen inspirovat mladý lidi a časem společnejma silama zvýší povědomí o basketbalovým freestylu v Česku. Tak co, kdo z Vás zvedne tuhle hozenou rukavici? Hurá do toho a třeba právě Vaše maličkost pořádně zaválí!

„Na Finále Českého streetballového poháru v Praze se moc těším a Vy se můžete těšit na mou sestavu zhruba dvaceti triků, na nichž jsem posledních 18 let pilně pracoval,“ zve všechny Dan na svou ultimátní pražskou show, která nemůže nechat nikoho ze streetballový/basketbalový komunity chladným…

Jaký triky a kousky Dan ovládá a zmákne? To Ti napoví i videjko s jeho kouskama, na nějž se můžeš mrknout ZDE.

Foto: Archiv Dana Kliky

Předchozí články