Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Matěj Žejdl o nečekaným triumfu, hecování, symbióze s fanoušky, angažmá v Německu i kouzlu turnajů Streetball manie

Mistrem České republiky ve Slam Dunk Contestu pro sezonu 2024 se v neděli na celostátním pohárovým finále na střeše parkoviště Centra Černý Most v Praze stal Matěj Žejdl. Tenhle sympatickej a usměvavej 203 cm měřící borec předvedl dechberoucí leteckou show a přítomný fanoušky dostal do varu. V rozhovoru se rozpovídal o samotný (neplánovaný) účasti ve smečařským klání, vybičování od tifosi, top životním dunku či těšení se na výroční 30. ročník Labského streetballového poháru v příštím roce.

Matěji, jaký jsou Tvoje bezprostřední pocity a dojmy po výhře ve smečařským klání v celostátním pohárovým finále? (rozhovor byl pořízen krátce po skončení soutěže, pozn.).
Vůbec jsem nečekal, že bych Slam Dunk Contest mohl vyhrát. Když se na to podíváme, tak mám oproti ostatním klukům, kteří se mnou soutěžili, výškovou převahu. To je pro mě určitě výhoda, protože si myslím, že kluci předvedli o něco lepší výkon. Je to pro mě obrovská čest!

Mistr České republiky ve Slam Dunk Contestu pro sezonu 2024 – jak vůbec tahle slova v uších zní?
Upřímně, je to poprvý v životě, co se mi něco takovýho podařilo. Je pro mě neuvěřitelná čest, že jsem brán jako mistr České republiky ve Slam Dunku. Jsem za to nesmírně rád a vděčnej!

Je pro Tebe o to cennější, že jsi vyhrál „nejen“ v hlasování a bodech od poroty, ale i díky fanouškům, kteří měli finální slovo a Tvoje dunky ocenili frenetickým aplausem a potleskem?
Rozhodně! Miluju svoje fanoušky, který mám i v klubu, v němž hraju již pět let. Vždycky se s nimi snažím mít co největší a nejbližší kontakt. O to víc mě těší, když mi někdo fandí a podporuje mě, včetně mojí rodiny a blízkých. Je to vždycky lepší pocit vyhrát, když jsou tady lidi, pro který můžete hrát a mezi nimiž můžete být.

Jak moc Tě právě přítomný fans vybičovali i v průběhu samotný smečařský soutěže?
Hodně mě „nahajpili“. Bez nich bych neměl takovou představivost dát něco šílenějšího, kdyby mě i kamarádi nepodpořili a nevyhecovali.

Směs Tvejch smečí byla hodně pestrá. S kterou z nich jsi nejspokojenější?
Rozhodně s tou, kdy jsem šel na dunk dvěma rukama a můj spoluhráč mi to nahodil, protože jsem ji ještě nikdy v životě nedal. Nikdy jsem to navíc nezkoušel, vždycky jsem smečoval rovnou pouze dvěma rukama a ne z ally oopu.

Připravoval ses na smečařský klání již před turnajem? Byla Tvoje příprava intenzivnější?
Upřímně, na začátku jsem nepočítal s tím, že bych na smečařskou soutěž vůbec šel. Jelikož v Děčíně (na Labském streetballovém poháru) se mi to moc nepodařilo, tak jsem byl lehce zklamaný. Ale vyhecovali mě spoluhráči a pan Igor Bayer (prezident České streetballové federace). Tak jsem si řekl, že jim ukážu, co umím a v čem jsem dobrej. A povedlo se. (úsměv)

Jak si v celkovým kontextu finále užíváš a jak se Vám zatím daří s týmem?
Teď bohužel máme na kontě jednu prohru. Ale to ničemu nevadí, my si jdeme pro výhru (s týmem Public Agenti 003 nakonec obsadil v mužský kategorii druhou příčku). Už několik let nazpět v kategorii U16 jsme zde vyhráli celorepublikové finále a dvakrát jsme byli druzí, takže já tady hraju už dlouho a jsem tady nesmírně spokojený. Atmosféra, fanoušci i organizace na turnajích Streetball manie jsou něco úžasného!

Nakousl jsi klubovou příslušnost. Za jakej mančaft v pětkovým basketu válíš a jakou soutěž hrajete?
Momentálně hraju pátým rokem v týmu Hakro Merlins Crailsheim v Německu. Jsme tým z Bundesligy, což je nejvyšší německá soutěž. Z ní jsme bohužel tenhle rok sestoupili do druhé ligy. Kromě toho ještě hraju za náš druhý tým („béčko“), jelikož jsem jeden z mladších v sestavě. Tam jsme skončili v tabulce třetí, takže jsme bohužel do vyšší soutěže neproklouzli. Ale jinak jsem s naším výsledkem, rozvojem klubu a spoluhráči velice spokojen.

Labský streetballový pohár v Děčíně příští rok oslaví 30. výročí. Dorazíte s klukama na velkolepý oslavy?
To si nemůžu nechat ujít! Byl jsem tam již na výročí pětadvaceti let v roce 2020, zahrál jsem si tam i letos a myslím, že taky na jednom ročníku mezi tím.

Co přeješ Streetball manii do dalších let?
Přeju si, aby turnaje zůstaly stejně skvělý a úžasný, jako tomu bylo v posledních letech, včetně toho letošního. Vždycky jsme si s klukama turnaje užili, byla u toho spousta zábavy a taky to vždycky bylo fair play.

Duch, kouzlo a atmosféra turnajů jsou tedy jedinečný.
Rozhodně, to je důvod, proč tady jsem!

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články