Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Daniel Olejník o cestě za triumfem v Mekce streetballu, úžasný atmosféře, náročnosti počasí i zákrutách finále na „Čerňáku“

Tým Public Agenti 003 dovedl Dan Olejník jako kapitán k triumfu v exponovaný kategorii mužů na letošním 29. ročníku Labského streetballového poháru. V interview se rozpovídal právě o specifikách a zajímavostech turnaje v Děčíně, k tomu jsme si povídali i o celostátním finále v Praze, vyhlídkách účasti při výročí třicetin v roce 2025 i vlastní klubový budoucnosti v pětkovým basketu.

Danieli, s týmem Public Agenti 003 jste opanovali sledovanou mužskou kategorii na Labském streetballovém poháru 2024. Jaký se v Tobě mísily pocity po výhře ve finálovým klání?
Byl to fajn pocit vyhrát celý turnaj, obzvlášť, když porazíte ve finále svoje kamarády. (úsměv) Jinak jsme ale byli s klukama především rádi, že jsme si spolu mohli zahrát, potkat se a užít si streetball v Děčíně s dalšími známými, co dorazili.

Jak se Vám dařilo procházet turnajovým pavoukem a kdy jsi začal poprvý věřit, že by to mohlo klapnout a „cinknout“ ten nejcennější kov?
Po prvních dvou zápasech jsme si popravdě spíš říkali, jestli turnaj přežijeme živí a zdraví. (smích) Ale co se týče myšlenek o finále a prvním místě, tak jsme si věřili tak nějak celou dobu. Tým jsme měli dobrý a šlo o to, abychom hráli týmově a dobře využívali našich předností, které každý z nás měl.

Co Vás ve finálovým utkání proti týmu Last minute dovedlo k výhře? V čem jste svýho soka dokázali nejvíc přehrávat?
Určitě jsme měli výškovou převahu, což nám v celém turnaji výrazně pomohlo. Ještě bych vyzdvihnul především dobrou obranu, z toho jsme hodně těžili. A když už druhý tým měl volnější střelu, tak toho nedokázali využít a nepadlo jim.

Byla to Vaše první účast na turnaji v Děčíně?
Co se týče týmu, tak ano, v tomhle složení jsme se objevili poprvé. Ale jinak si myslím, že každý z nás už na turnaji pod děčínskou skálou v minulosti hrál.

Jak se Ti zamlouvala atmosféra, která při turnaji v Děčíně panovala?
Až na to vedro to bylo super. (usměje se) Ačkoliv jsem z Prahy, osobně mám v poslední době radši turnaj v Děčíně. Jezdíme tam s partou vždycky rádi.

Co je tedy podle Tebe pro turnaj symbolický a jedinečný, že se na něj tolik týmů rok co rok tak rádo vrací? A je něco, co nejsilněji utkvěje v paměti i Tobě?
Řekl bych, že již zmiňovaná atmosféra turnaje, pro většinu i nějaké odreagování po dlouhé sezoně. A jak říkáš, na turnaj jezdí rok co rok hodně týmů a je v podstatě jisté, že potkáte spoustu známých tváří. A to i ty, s nimiž se třeba v sezoně jen tak nepotkáte a nepokecáte. To je za mě to nejlepší.

Díky triumfu na Labském poháru jste vybojovali i vstupenku do celostátního finále na „Čerňáku“, kde jste skončili na stříbrný pozici. Co Vám k triumfu chybělo? V čem byli vítězní Sokolíci o ten pomyslnej krůček napřed?
Těžko říct, tím, že se hrálo s každým dvakrát (po dohodě všech přítomných týmů, pozn.), tak mi turnaj připadal delší a náročnější – a nám ve druhém hracím kole trochu docházely síly. Jak se vše odehrávalo na střeše obchodního centra, tak sluníčko dávalo hodně zabrat samo o sobě. Celkově jsme cítili, že nehrajeme tak, jak bychom si představovali nebo jak tomu bylo v Děčíně. Za mě se s těmito podmínkami Sokolíci vypořádali lépe, zaslouženě vyhráli a ještě jednou jim gratuluji.

V příštím roce se uskuteční jubilejní 30. ročník Labského streetballového poháru. Můžeme se na Vás s klukama znovu těšit na značkách?
Nechci tu úplně nic slibovat, ale pokud nám to všem vyjde a budeme zdraví, tak ano.

V Kooperativa NBL hájíš barvy Slavie Praha a zároveň hostuješ v prvoligovým BA LYNX Liberecko. Budeš v novým ročníku opět nastupovat v těchto týmech? A věříš, že pod novým koučem Lubomírem Růžičkou Tvoje role a minutáž v sešívaným dresu porostou?
O všem se stále jedná. Lidi se to budou moci dozvědět na sociálních sítích a stránkách obou klubů, jakmile se vše dořeší.

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články