Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ema Tomková o zlatu z celostátního finále, zkušenostech z bojů se staršími hráčkami, zákrutách turnaje v Novém Bydžově i účasti na 30. ročníku turnaje v Mekce streetballu

Kapitánkou týmu Bomby byla letos Ema Tomková, která svou družinu po druhým místě na bydžovský kvaldě vytáhla až ke zlatejm plackám v celostátním finále. Ve svojí kategorii holky neměly soupeřky, proto se v Praze musely popasovat s juniorkami. Co jim tahle konfrontace dala a jak náročná byla? Jak se hrálo v obrovským vedru? Co je symbolickýho pro turnaj v Bydžově a můžeme se na holky těšit při 30. výročí Labského poháru? Na tyto i další otázky najdeš odpovědi v našem interview.

Emo, tým Bomby jsi dotáhla k triumfu ve Finále Českého streetballového poháru 2024 v Praze v kategorii kadetek do 16 let. Pověz, jakej to byl pocit, když jste se s holkama staly českými šampionkami pro letošní sezonu?
Vzhledem k tomu, že jsme hrály se starší kategorií, tak jsme se jako šampionky nevnímaly. Ale rozhodně jsme rády za tuto příležitost zahrát si parádní streetballový turnaj.

Jak jsi zmínila, ve svojí kategorii jste nakonec v Praze startovaly jako jediný, tudíž jste musely turnaj odehrát se staršími děvčaty. Byla to přínosná konfrontace? A bylo fyzično i věkovej rozdíl hodně znát?
Myslím si, že pro nás to bylo určitě přínosné, vzhledem k tomu, že letos budeme hrát za starší kategorii. Věk a fyzický rozdíl tam trochu znát byl, ale myslím si, že jsme se s tím popraly, jak nejlépe jsme dovedly.

Jak se Tobě osobně hrálo v obrovským vedru, který v neděli při celostátním finále na „Čerňáku“ panovalo?
Mně osobně se hrálo dobře, protože se svým týmem jsem zvyklá běhat v takovým „extrémním“ vedru. Takže si i myslím, že nám to hrálo do karet. (usměje se)

Finále sis jinak v globálu užila na maximum? Jaký nejsilnější vzpomínky si na něj odnášíš?
Finále jsem si určitě maximálně užila. Jako nejsilnější vzpomínku si asi odnáším to, že dokážu hrát i proti starším a zkušenějším holkám.

Do celostátního pražskýho finále jste se s holkama probojovaly z kvalifikační zastávky v Novém Bydžově. Kolikátý jste skončily a jak bys tenhle turnaj zhodnotila?
V Bydžově jsme skončily druhé. Turnaj byl skvělý a organizace na jedničku.

V čem hledáš Ty osobně specifika a zajímavost turnaje ve východních Čechách? Co je podle Tebe pro turnaj symbolický?
Mně osobně turnaj extrémně symbolizují trička, které jsme v Bydžově dostaly – a taky to, že to není klasický pětkový basket, ale trojkový, kde se všechny vždy individuálně posuneme.

Aktuálně je již v plným běhu právě nová sezona pětkovýho basketu. Čí barvy hájíš a jakou soutěž hrajete?
V této sezoně hájím barvy hradeckých Lvic, kde budu hrát ligu U19. Zároveň budu vypomáhat v lize ve Vysoké nad Labem v kategorii U17.

Streetball mania se zrodila v roce 1996 v Děčíně a Labský streetballový pohár v tomto severočeském městě tak v příštím roce oslaví již 30. výročí na tuzemský scéně. Zkusíš hecnout holky, jestli nechtějí na tyhle mega oslavy do Mekky streetballu dorazit spolu s Tebou?
Určitě se nějak domluvíme a pokusíme se dorazit. Ale kdyby to nevyšlo, tak za rok jdeme hrát streetball rozhodně znovu. (úsměv)

Ema Tomková (uprostřed) s týmem Bomby po výhře v celostátním finále v Praze

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články