Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Rosťa Málek: Vždycky mě fascinovala energie, která z Labského streetballového poháru sálá!

Tohohle borce můžete na našich turnajích nejčastěji vidět s kamerou nebo foťákem, jak se rejdění ballerů a ballerek a všechno dění s ním související snaží co nejchytlavěji zaznamenat. A výsledky jeho práce potom vidíte na našich sociálních sítích nebo webu. Rosťa se s vtipem sobě vlastním rozpovídal o podrobnostech a nástrahách natáčení videí, atmosféře našich turnajů, potěšující zpětný vazbě či tvorbě novýho webu.

Rosťo, účastníci turnajů Streetball manie Tě mohou znát jako kameramana a příležitostnýho fotografa. Jak ses vůbec do naší streetballácký rodiny dostal?
Turnaje Streetball manie, hlavně tedy Labský Streetballový pohár, jsem znal od malička – a vždycky mě fascinovala ta energie, která z téhle akce sálá. Jednou za mnou přišel táta, který se zná s prezidentem České streetballové federace Ing. Igorem Bayerem, že by možná Igor využil mé služby. V tu chvíli jsem vůbec netušil, že budu součástí něčeho takhle velkého.

Odkdy tedy pro Streetball manii tvoříš a co všechno je náplní Tvojí práce?
Součástí téhle éry jsem od roku 2017 a každým rokem se mé působení rozšiřuje. Mým hlavním úkolem je tvorba videí. Občas jsem i něco pofotil, když byla třeba. Je to necelý rok, co jsem navázal spolupráci i v oblasti tvorby webových stránek.

Kde čerpáš inspiraci pro tvorbu videopozvánek, highlightů z turnajů či sestřihů?
Inspirací je nespočet, ale žádná není ve stylu: „Kouknu se, jak to dělá konkurence, a udělám to taky tak.“ Spoustu inspirace mi dávají hlavně filmy a seriály.

Je nějakej klíč, podle nějž se „odpichuješ“ a podle něhož video stříháš a tvoříš? Nebo ho vytváříš především podle svýho citu a uvážení?
Snažím se žádný klíč nemít. Videa by potom byla repetitivní. Prostě nechávám myšlenky plynout a dělám to tak, jak to zrovna cítím.

Dokážeš vyzdvihnout, který dosavadní streetballový dílo bylo, co se tvorby týká, nejnáročnější a nejvíc sis na něm vylámal zuby?
To bylo rozhodně aftermovie z loňského ročníku Prague International Streetball Cupu. Kvůli dešti se celá akce přesunula do haly (na Folimanku, pozn.), kde se mi hodně pokrátily možnosti natáčení. Musel jsem hodně improvizovat a hledat líbivé úhly. Nakonec to ale dobře dopadlo a vzniklo z toho zajímavé dílo.

Co je pro Tebe osobně největším zadostiučiněním a kdy cítíš vnitřní spokojenost se svou prací? A vnímáš i pozitivní ohlasy a názory jednotlivejch hráčů a hráček na vytvořený videa? Dostává se Ti od nich zpětný vazby?
Nejradši mám skutečnost, kdy vytvořím něco, s čím jsem spokojený a stejná spokojenost se mi vrátí od členů Streetball manie i od samotných hráčů či diváků. Stává se i to, že za mnou přijdou rodiče malých hráčů a děkují, že byly jejich děti ve videu vidět a hrozně se jim to líbilo. To je úplně nejvíc!

Nejnovějším počinem je videopozvánka k výročí 25 let Labského streetballového poháru. Jak Tobě samotnýmu zní v uších, že slavíme už čtvrtstoletí turnaje ve streetballovým Woodstocku v Děčíně?
Jsem členem téhle rodiny teprve čtvrtým rokem a přijde mi to jako věčnost. 25 let musela bejt teda pořádná jízda! Tak to dáme dalších 25, ne?

Už jsi to na začátku nakousnul, že stojíš i za zbrusu novým webem Streetball manie. Popiš proces jeho vzniku a jak dlouho jsi na něm – odhadem – pracoval?
Začnu se slovy: „Byl to boj!“ Šel jsem do toho totiž sám a po hlavě, což u mě není nic nového – a na rozdíl od tvorby videí jsem v tom měl více mezer, než jsem si myslel. Trvalo to s přestávkami více než 8 měsíců, ale i tuhle horu se mi s pomocí dalších dvou kolegů, kteří se ke mně později připojili, podařilo pokořit. No a teď už jen ladit, ladit a ladit.

Videopozvánku k letošnímu ročníku Labského streetballového poháru z dílny Rosti Málka můžete zhlídnout na našem Facebooku ZDE.

Foto: Zdeněk Sluka

Předchozí články