Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tomáš Cajthaml: Streetball mania je velká a jedinečná. Po finále v nás vypukla velká euforie!

Šňůra rozhovorů s kapitány vítěznejch týmů na Labském streetballovém poháru 2020 pokračuje kategorií Kadeti U16, kde vítězný ekipě Dřeváci velel Tomáš Cajthaml. On sám, ale i jeho parťáci měli z triumfu obrovskou radost. Jak se cesta za titulem rodila a kdo kluky nejvíc potrápil? Co pro něj znamená 25 let na tuzemský scéně? Jakou bude mít nejsilnější vzpomínku a můžeme se na tyhle borce těšit i v roce 2021?

Tomáši, jako kapitán a lídr týmu jsi dotáhl tým Dřeváci ke zlatu v kategorii Kadeti U16 na 25. ročníku Labského streetballového poháru. Jak jste s klukama zisk zlatejch medailí prožívali? Co Vám po vítězným finálovým utkání proběhlo jako první hlavou?
Hned po skončení finálového zápasu v nás vypukla velká euforie. S klukama jsme na turnaj vyrazili s tím, že si jedeme pro výhru, takže první myšlenka po výhře byla: Vauuu, my to vážně dokázali!

Jak se Vaše vítězství ve finále rodilo? Kterej soupeř v turnajovým pavouku byl nejsilnější a nejnepříjemnější?
Začátek finálového zápasu byl vyrovnaný, nepadalo moc košů, takže to byly trochu nervy, ale po chvíli jsme se začali vzdalovat a pak už nás soupeř nezastavil. Celé finále byla velká přestřelka z dálky, ale my jsme se naštěstí chytili a padalo nám to, což soupeři tentokrát ne. Celkově finále rozhodla střelba trojek, kdy jsme dali okolo pěti trojek – a soupeř asi jednu. Nejnepříjemnější pro nás byli kluci ročníku 2005 z Nymburka. Zápas jsme vyhráli pouze 10:9 a dělali jsme hloupé chyby, naopak soupeři se dařilo.

Jak bylo zmíněno, turnaj v Děčíně letos slavil již čtvrtstoletí na tuzemský streetballový scéně. V čem je v Tvejch očích tenhle turnaj jedinečnej a zajímavej?
Streetball mania je velká a jedinečná! Když se řekne streetball, každého napadne Streetball mania – a 25 je velké číslo, proto byl tento ročník tak jedinečný! Já sám si nemyslím, že se během své basketbalové kariéry budu mít ještě příležitost jako hráč zúčastnit nějakého podobně významného výročí.

Pokud bys měl cokoli vypíchnout, tak jaký nejsilnější zážitky a vzpomínky na letošní turnaj na severu Čech budeš mít?
Jednoznačně nejsilnější zážitek pro mě byl, když vyhlásili název našeho týmu a za tónů písničky „We are the champions“ jsme s klukama nastoupili k ostatním týmům na stupínek vítězů.

Jak vysoko triumf v Děčíně v dosavadní streetballový kariéře stavíš? Byl to doposud největší úspěch, kterej jsi pod širým nebem vybojoval?
Pro mě je to jednoznačně největší úspěch. Před dvěma lety jsem skončil na pražském kole druhej, ale nikdy ne první – až doteď…

Co bys Labskému poháru popřál do dalších let?
Určitě jen to nejkrásnější! Ať je pořád tak úžasný jako doteď a ať se rozrůstá, co to jen půjde.

Co vyhlídky do příští sezony, můžeme se na účast Vašeho týmu (nejen) v Děčíně znovu těšit?
S klukama jsme si velmi sedli a chceme si v této sestavě určitě ještě párkrát zahrát. Takže ano, určitě s námi počítejte.

Pojďme krátce ještě k pětkovému basketu. Čí barvy hájíš, jakou soutěž budete v nový sezoně hrát a jaký v ní máte ambice a cíle?
Hájím sparťanské barvy, měli jsme hrát baráž o extraligu, ale kvůli momentální situaci zůstáváme v lize, kde máme samozřejmě jen ty nejvyšší ambice. Chceme být první v základní skupině, vyhrát skupinu o baráž a v nejlepším případě vybojovat extraligu – to platí pro kategorie U17 i U19.

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články