Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jakub Kološ o dlouhověkosti Streetball manie, historických účastech, největším úspěchu na Václaváku i zákeřnostech na turnajích ČBF 3×3

V kategorii mužů na 25. ročníku Labského streetballového poháru si pro titul doletěli Sokolíci, kteří jsou našich turnajích dobře známí již drahnou řadu let. Kapitán a jeden z legendárních hráčů týhle ekipy Jakub Kološ se v poutavým interview rozpovídal jak o současnosti, tak zabrousil i do historie. A jeho repertoár zážitků a zkušeností je opravdu nepřebernej…

Jakube, jako kapitán jsi dotáhl Sokolíky na nejvyšší stupínek v mužský kategorii na 25. ročníku Labského streetballového poháru. Jak sis triumf Ty osobně vychutnal a jak ho prožíval?
Jsem rád, že jsme tento výroční ročník vyhráli. Turnaje Streetball manie mě osobně provázely velkou částí basketbalové kariéry – a i teď, když už basketbal aktivně nehraji, si na turnaje Streetball manie vždy rád zajdu.

Letos to se streetballovými turnaji bylo velmi slabé, spousta z nich se neuskutečnila – a tak jsme byli nadšení, že se povedlo Labský streetballový pohár odehrát. Vyšlo počasí, souběžně se konající Street Fest byl také skvělý. Takže za mě opět parádní akce!

Jak se Vaše vítězství ve finále rodilo a co na Vašeho soka, tým Northern stars, platilo? Kterej soupeř v turnajovým pavouku byl nejsilnější a nejnepříjemnější?
Na to, abyste mohli nějaký turnaj vyhrát, je nejdůležitější složit tým a ten pak úspěšně přihlásit. Letos nám dělá největší problém tato část turnaje. Vzhledem k netradičnímu termínu byla spousta hráčů, kteří za Sokolíky normálně nastupují, mimo – a tak jsme museli poprosit kluky z Lynxů z Liberce o pomoc.

Díky skvělým vztahům s organizátory jsme to nakonec na poslední chvíli zvládli a pak už jsme si to jen užívali. Nejezdíme na turnaje s cílem odvézt si první místo, ale hlavně si to užít. Všichni kluci, co na turnajích hrají, svou kvalitu mají. Hrají buď v hale, nebo na hřištích, kterých díky Streetball manii (a jejímu unikátnímu projektu Koše do ulic – víc informací o něm najdeš ZDE) neustále přibývá, celý rok – a tak není jednoduché žádné utkání. Když nám to padne z venku, tak se samozřejmě hraje líp, ale v tom je ten sport krásný. Každý může porazit každého, nic není předem dáno.

Jak bylo zmíněno, turnaj v Děčíně letos slavil již čtvrtstoletí na tuzemský streetballový scéně. V čem je v Tvejch očích tenhle turnaj ojedinělej a výjimečnej?
To je jednoduché, ojedinělý je tím, že byl první! Je neuvěřitelné, že něco takového se děje již 25 let. A výjimečný? Z mého pohledu je to jasné. Pokud si jdu zahrát, není mým cílem sbírat tituly, ale pořádně si to užít. V poslední době i díky České basketbalové federaci (ČBF) roste množství turnajů, kam hráči jezdí jen pro vítězství a dělají zákeřné věci jen proto, aby vyhráli. A myslí si, že turnaj 3×3 je kvalifikace na mistrovství světa.

Turnaje Streetball manie jsou alespoň pro mě úplně o něčem jiném. Komunita, zábava, celodenní pohoda s lidmi, kteří mají rádi to, co já, a dokáží si to užívat. Není to jen o tom, co se děje na hřišti, ale i o tom, co se děje mimo něj…

Pokud bys měl cokoli vypíchnout, tak jaký nejsilnější zážitky a vzpomínky na letošní turnaj na severu Čech budeš mít?
Nevím, jestli ten letošní bude v něčem speciální, jelikož příjezd legendárních Rumoborců (na paddleboardech, pozn.) jsme neviděli. To je asi největší zklamání turnaje. (rozesměje se) Jinak je to znovu to samé – pohoda a vidět se opět s celou řadou známých lidí… A taky je příjemné vidět, s jakou energií to pro nás organizátoři všechno připravují. Sám moc dobře vím, jaké to je pořádat takové akce a kolik sil je potřeba vynaložit, abyste všem vyšli vstříc a všichni si to užívali.

Na našich turnajích jsi dlouhodobě známou tváří. Čím je pro Tebe vlastně streetball a co Ti na něm nejvíc imponuje?
Částečně už je to vidět z mých předchozích odpovědí. Na turnaji Streetball manie jsem byl poprvé v dorostu před nákupním centrem na „Čerňáku“. Tehdy jsme vyhráli kategorii U18 a dostali jsme divokou kartu na Prague International Streetball Cup na Václavském náměstí. To byl můj první velký streetballový turnaj, kde byla spousta lidí a já si to opravdu užíval. Potom na streetball nebyl moc čas, jelikož jako aktivní hráč máte před prázdninami ještě sezonu a přípravu na další sezonu – a tak jsem se ke streetballu moc nedostal.

Až potom v mužích na Sokole Pražském jsme se domluvili, že bychom udělali tým a jezdili na turnaje Streetball manie a další podniky – a zpestřili si tím pár víkendů v roce. Je super teď vidět, že se to na Sokole chytlo a je spousta mladších kluků, kteří chtějí pod tímhle jménem jezdit na různé turnaje a užívat si to stejně, jako jsme si to na prvních turnajích užívali my s Jirkou Brůhou a Honzou Brixem.

Považuješ za svůj dosud největší úspěch na poli streetballu triumf na mezinárodním turnaji Prague International Streetball Cupu v roce 2016?
Jednoznačně! Na tomto skvělém turnaji jsem měl možnost hrát tuším čtyřikrát. Je to něco nepopsatelného. Hrajete sport, který vás baví, užíváte si to a do toho vidíte tu spoustu lidí, kteří jdou kolem, zastaví se, sednou si na tribunu a fandí klukům, které předtím nikdy neviděli a nikdy o nich neslyšeli. Je to úžasné a každému bych to přál zažít.

Tehdy to bylo trochu jiné, kluci, s nimiž jsme postup vybojovali, bohužel nemohli jet. Datum turnaje se jim nehodilo nebo byli zranění. Obvolal jsem tedy pár kamarádů a složili jsme skvělý tým (Jakub nastoupil společně s Tomášem Vyoralem, Láďou Peckou a Tomášem Brůhou). Bylo úžasné si s klukama zahrát a výhra byla jen třešničkou na dortu úžasného víkendu.

Co bys Labskému poháru popřál do dalších let?
Nesmrtelnost. Aby se lidi okolo pana Bayera (prezidenta České streetballové federace), ale i další, kteří pořádají skvělé streetballové turnaje, nenechali odradit. Je těžké bojovat s turnaji ČBF 3×3, nikdo vám nedá na turnaj tolik peněz, abyste mohli vyplácet výhry a posílat týmy na World Tour a tak podobně. Ale jak jsem už dříve zmínil, streetball je úplně něco jiného. Jak herně, tak atmosférou – a doufám, že opravdové streetballové turnaje tu budou nadále i díky panu Bayerovi.

Plánujete dodržet tradici i v následujícím ročníku a opět se našich turnajů se Sokolíky zúčastníte?
U mě už je to trochu o zdraví, takže já osobně nebudu nic slibovat. Ale určitě můžu říct, že Sokolíci budou i v příštích sezonách bojovat jak na úžasné Pražské streetballové lize, tak na turnajích Streetball manie v rámci Českého streetballového poháru.

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články