Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lukáš Vrťátko o (ne)pozlacený střelecký ruce, týmovým úspěchu, poděkování organizátorům i nejsilnějším zážitku ze strahovskejch kolejí

Právem by se mohl pasovat za nejúspěšnější a tituly nejověnčenější osobu letošního ročníku Pražské streetballové ligy. Lukáš Vrťátko se stal jejím nejlepším střelcem i trojkařem a navrch přihodil ještě bronz z týmový soutěže v barvách XBallers Family. I tak ovšem tenhle snajpr v rozhovoru vypráví skromně o svých úspěších i a podrobně rozebírá důvody a kroky, který k nim vedly. Všem vyzyvatelům navrch vzkazuje – v příští sezoně chceme s klukama ještě vejš!

Lukáši, stal ses nejlepším střelcem i trojkařem Pražské streetballové ligy 2020. Pověz, už máš svou střeleckou ruku pozlacenou?
Pozlacenou určitě ne, ještě ji potřebuju na další ročníky. Ale spíš bych řekl, že jsem měl hodně štěstí a dobré spoluhráče, kteří mi vytvářeli pozice.

Čemu dalšímu ještě svou přesnou mušku Ty osobně přičítáš? Měl jsi z předčasně ukončený sezony pětkovýho basketu tolik nastříleno?
Nastříleno jsem možná mohl mít, ale myslím, že v karanténě se to ztratilo. Když začínalo PSLko, tak nám byl určený hrací den pondělí, takže hned po tréninku jsme mířili na strahovské koleje, byli rozehřátí a stříleli jsme ostrýma.

Dá se říct, která z trofejí Tě těší víc? Jestli pro nejlepšího střelce, nebo top snajpra zpoza trojkovýho oblouku?
Vždycky se mi víc líbilo za trojkovým obloukem, takže možná o trošku víc mě těší ta za trojky. Ale top je pro mě stejně cena za třetí místo našeho týmu!

Ano, Tvoje radost musela být ještě znásobena, jelikož s týmem XBallers Family jste v týmový soutěži brali bronz. Tenhle ročník se Ti tedy vydařil po všech stránkách, že?
Určitě! Byli jsme nadšení a popravdě i překvapení, kam až jsme se dostali. Já osobně jsem měl cíl dostat se především do finálového turnaje, protože minulý rok se nám to bohužel nepodařilo. A třetí místo beru jako super bonus.

Čím jste svýho soupeře v boji o bronz přehráli? V čem byla Vaše hlavní zbraň a co jste naopak u soupeře dokázali eliminovat?
Bronz jsme si zajistili po vyrovnaném zápase a výhrou nad Sokolíkama, který rozhodly šestky, takže asi pevnými nervy a troškou štěstí. Naše zbraň byla asi obrana, bojovnost a úspěšnost střelby. Snažili jsme se v obraně především zamezit volným trojkám.

Byl tedy letošní ročník PSLka, vzhledem k předčasně ukončený sezoně pětkovýho basketu kvůli pandemii koronaviru, o to příjemnější, že jste mohli vypadnout z rutiny a zase si tzv. osahat balon a zahrát si?
Na letošní ročník Pražské streetballové ligy jsem se hodně těšil, protože to byla jedna z prvních možností zase si užívat streetballovou atmosféru a taky si konečně zahrát s kamarády z XBallers. Jsem rád, že se nakonec pořadatelé Streetball manie rozhodli PSLko zorganizovat. A chtěl bych jim za to poděkovat!

Pokud vezmeš celej ročník v globálu, tak jaký nejsilnější vzpomínky a zážitky se Ti vryly pod kůži?
Jako nejsilnější zážitek vnímám každý zápas, když se na něj sejdeme jen ve třech a máme toho plné zuby. A samozřejmě finále a 3. místo je pro mě nejsilnější zážitek, měli jsme tam hodně fanoušků, co nás přišlo podpořit a to bylo super! Děkujeme všem, co přišli!

Navnadily Tě osobní i týmovej úspěch natolik, že se je pokusíte v příští sezoně zopakovat?
Zopakovat letošní výsledek by bylo super, ale za rok si zkusíme dát cíl minimálně o stupínek vyšší a uvidíme, jak to dopadne. Těším se na další ročník a doufám, že už to bude bez covid problémů.

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články