Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Honza Pentifull o nostalgické atmosféře, náročnosti kurtových podmínek, přípravě na turnaj i cestě na pomyslný vrchol

Doprovodný program letošního výročního Labského streetballového poháru zpestřilo taneční, efektní a energické vystoupení top české party Pentifull crew. Lídr téhle ekipy, Honza Pentifull, se s nadšením a elánem sobě vlastním rozpovídal, jak si s klukama letošní ročník užili, jak vzpomínají na dřívější účasti a podrobně popsal dráhu, kterou za sebou s klukama mají.

Honzo, letos jste se se svou skupinou Pentifull crew ukázali fanouškům na Labském streetballovém poháru v Děčíně. Pověz, jak se Vaše účast na turnaji upekla a kdo stál u zrodu tohoto nápadu?
Propojení s Českým streetballovým pohárem vzniklo zhruba před deseti lety – ach, ten čas letí… (rozesměje se) Prezident České streetballové federace Igor Bayer si nás zval na jeho turnaje a byli jsme součástí několika skvělých eventů. Já osobně jsem velký fanoušek basketbalu a streetball se skvěle doplňuje s breakingem, kterému se věnujeme. Igor si přál, aby se 25. výročí účastnili lidé, kteří byli v minulosti součástí – a turnaj tak měl nostalgickou atmosféru, což se dle mého názoru povedlo.

Turnaj v Mekce streetballu tedy letos oslavil čtvrtstoletí na tuzemské scéně. Vnímal a pociťoval jsi i Ty osobně, že se jedná o výjimečnou událost?
Sám organizuji akce pro taneční komunitu, tudíž vím, kolik za tím stojí úsilí a tvrdé práce. Člověk tomu dává srdce a je to takové jeho dítě, obzvlášť když má akce tradici již 25 let.

Neskutečně si vážím lidí, kteří dokážou takovou dobu vydržet a stále posouvat laťku výš, jelikož to není vždy jednoduché. Proto vnímám Igora Bayera a celý jeho tým jako velkou inspiraci a patří jim obdiv.

Samotná akce se mi velmi líbila. Dle mého názoru byla organizačně skvěle zvládnutá a i přes šílené horko byla atmosféra moc příjemná. Samozřejmě to mohl organizační tým vnímat jinak, vždy může nastat nějaká mezera, ale to k tomu patří. Za mě ale super! (úsměv)

Jak se Tobě osobně samotný turnaj líbil a co Tě nejvíc zaujalo?
Úplně jsem nezvládl turnaj sledovat. V mezičase jsme se totiž připravovali na vystoupení, abychom podali po cestě v takovém horku co nejlepší výkon.

Vystupoval jsem už na spoustě skvělých akcí s kvalitním programem, ale vždy se snažím koncentrovat na výkon a pak už není moc kapacita sledovat i dění, což mě mrzí. Takže věřím, že výkony hráčů byly bezpochyby skvělé, ale užít jsme si podívanou nemohli.

Fanouškům jste se v průběhu odpoledne ukázali se svou breakdance show dvakrát. Užili jste si svoje vystoupení i oprávněný aplaus, jehož se Vám dostalo?
Milujeme to, co děláme, obzvlášť když to fanoušci umí ocenit. Aplaus nás motivuje k podání ještě lepšího výkonu a návštěvníci s podporou nešetřili, čehož jsme si vážili a dali do toho vše.

Podmínky pro nás nebyly nejlepší, jelikož povrch na streetball je specifický, ale díky atmosféře jsme se pustili do těch nejlepších triků i přes spáleniny a odřeniny. (smích) Vzor povrchu jsme měli na kůži obtisklý ještě 14 dní. (znovu se rozesměje)

Jak se Vám vystupovalo ve zmíněném horkém počasí, které v den turnaje pod děčínskou skálou panovalo?
Moc rádi tančíme na čerstvém vzduchu, ale co si budeme, tento den byl opravdu neskutečně horký. Takže jsme se potili už při nástupu a po vystoupení jsme mohli ždímat celý outfit. (smích) Ani to nás ale nezastavilo, abychom fanouškům ukázali tu nejlepší breaking show, kterou si akce zasloužila.

V minulosti jste vystupovali i na mezinárodním turnaji Prague International Streetball Cupu na Václavském náměstí. Kdybys měl svou optikou oba turnaje a vystoupení na nich porovnat, v čem vidíš specifika a odlišnosti, i vzhledem k místu konání?
Obě místa měla něco do sebe. Malebný Děčín s nostalgickou výroční atmosférou byl pro nás super zážitek. Moc jsme si vážili toho, že jsme mohli být po tolika letech opět součástí.

Na Václavském náměstí byla skvělá atmosféra, jelikož akce byla přímo v centru Prahy. Díky tomu tam proudila spousta lidí a mnoho z nich se zastavilo, takže energie byla veliká – a to samozřejmě dělá při vystoupení své.

Je Vaše příprava před takovouto akcí v něčem specifická, nebo jedete v klasickém módu? A jak obecně vypadá Vaše příprava a tréninky v průběhu roku?
Jelikož jsme věděli, že vystoupení bude na specifickém povrchu, tak jsme si úplně nemohli dovolovat. Každopádně i tak jsme se s klukama sešli, abychom natrénovali nějaká společná úvodní intra a domluvili se, co a jak. Pak už jsme to nechali na naší improvizaci, která je stejně pro breaking nejvíc autentická, cítíme se v ní nejlépe a tím pádem je i pro diváka nejlepším zážitkem.

Každý má tréninkový plán trochu jiný. Dnes už je naštěstí, co se fyzické průpravy týče, doba jinde. Takže i my se kromě breaking tréninku, který je samozřejmostí několikrát týdně, snažíme dávat důraz na kompenzaci a regeneraci. Proto některé dny dost cvičíme a dopřáváme tělu aktivní odpočinek, abychom mu vrátili veškerou energii.

Jakou akci považujete za svůj dosavadní kariérní vrchol?
Během naší kariéry jsme zažili nespočet tanečních battlů u nás i v zahraničí a samozřejmě i spoustu různorodých akcí, na kterých jsme vystupovali. Každý event má něco do sebe a vždy to doprovází spousta zážitků – a o tom to celé je. I když jsme vyhráli nespočet soutěží a vystupovali na největších a nejprestižnějších akcích nebo tancovali v Národním divadle a Státní opeře, tak nakonec to, proč to děláme, je ta CESTA za pomyslným vrcholem.

Vrchol je, že i po 20 letech se můžeme věnovat naší vášni, sdílíme tento krásný um s partou blízkých lidí a užíváme si pozitivní vibe, který doprovází celou tuto kulturu. Možnost všechny naše zkušenosti předávat dál mladé generaci a sledovat, jak se tvoří noví tanečníci, kteří se postupně vydávají na svou cestu plnou skvělých zážitků. Takže díky za to, že nás to celé potkalo! Jelikož to utvořilo to, jací jsme dnes lidé.

Co vlastně Ty a streetball, potažmo basket? Hrál jsi ho někdy závodně, případně s kamarády občas rekreačně?
Jak jsem již zmínil, basket mám moc rád, baví mě se na něj dívat. Takže ano, určitě si někdy s kamarády zaházím, ale je to čistě rekreačního rázu a super odreagování.

Na video z letošního ročníku Labského poháru se můžeš mrknout TADY.

Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články