Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jaro Cossiga o spektakulární souhře s Mc Kajakem, free a vibe streetballový komunitě, prezidentově velkým srdci i vzpomínkách na časy, kdy dokázal „zarvat“

V našem seriálu představování osobností protínajících se v minulosti či současnosti se Streetball manií se tentokrát čtenářům představí Jaro Cossiga, jehož znáte jako moderátora našich turnajů, případně borce stojícího za dýdžejským pultem. Kromě toho jsou u něj ve studiu nahrávány videopozvánky, který do éteru pouštíme před sezonou. Muž mnoha funkcí a dovedností se i o nich rozpovídal v hodně odlehčeně laděným interview, přesně ve stylu sobě vlastním.

Jaro, zahřívací otázka je nasnadě. Do jakýho roku se datuje Tvůj první kontakt se Streetball manií a na jakým turnaji to bylo?
Hele, já vlastně nevím. (úsměv) Bude to dávno. Matně si vybavuju asi první setkání s Igorem (Bayerem, prezidentem České streetballové federace, pozn.) někde na Open Air Festivalu, který organizoval – a mohla za to produkční Leona, klidně to mohlo být kolem roku 2004. Tak nějak, budeme se jich muset zeptat. (opět se usměje) První turnaj? Takhle z hlavy bohužel vůbec nevím.

Dokážeš třeba spočítat, kolik turnajů jsi zhruba od tý doby odmoderoval nebo při nich byl za mixážním pultem?
Nedokážu, určitě jsem nebyl na všech. Ale bylo jich hodně. Musel bych sednout a googlit. (usmívá se) To je asi otázka spíš na Kajaka. Ten dělal většinu z nich.

Se zmíněným kultovním Mc Kajakem (vlastním jménem Láďou Šťastným) jste sehraná dvojka, jak se mohli hráči i hráčky přesvědčit třeba na letošním Labském streetballovém poháru, kde ses objevil právě za mixážním pultem a Kajak běhal s mikrofonem. Jak a kde jste se poznali a jak se dali dohromady?
Tak to už je opravdu historie. Láďa se přistěhoval do Mimoně někdy v devadesátých letech. Lehce jsme „felili na sídláku“. Co si pamatuju, je, když jsem Láďovi vymyslel artist name Mc Kajak, to bylo na prvním hip hop mejdanu, který sem pořádal v Mimoni. Hned jsme to zkoušeli tagovat na zeď. (usměje se) V té době jsem rapoval a táhnul partu jménem Uzun Arac (UA). Kajak se stal novým členem a UA díky němu nabralo nového ducha.

Pak začala dlouhá éra koncertování a první moderace našich akcí. Záhy z toho byla moderace prvního a druhého Hip Hop Kempu a už to jelo. Já byl od roku 2001 v Praze a naše společné cesty se začaly rozcházet. Kajak mezitím vyrostl v profíka, v rapu a freestylu mě předběhl a já s tím v podstatě skončil. Posledních 10 let jsme spolu opravdu jako moderátorská dvojice nebo duo Mc a DJ. (usměje se)

Kterej turnaj sis nejvíc oblíbil a kde se Ti nejlíp moderovalo? A kde z Tvýho pohledu panovala nejlepší atmosféra a turnaj Tě nejvíc vtáhnul do svýho dění?
Mám rád atmosféru Pražské streetballové ligy na Strahově, jinak samozřejmě Václavák s mezinárodní účastí jak ballerů, tak diváků.

Jaký nejsilnější vzpomínky a zážitky z našich turnajů sis odnesl? Klidně můžeš do placu hodit i nějakou vtipnou scénku.
Samozřejmě finálové zážitky jsou vždycky top, pak mě osobně hodně baví dovednostní soutěže. Já jsme spokojenej, když je Igor spokojenej… Hmmm, něco vtipnýho? Třeba mi trvalo léta neplýst si (PSLky) Verču s Irčou. (rozesměje se)

Čím je podle Tebe dáno, že je streetballová rodina výjimečná, ojedinělá a tak pospolitá?
Je to sport s kořeny na ulici. Pro mě jako hiphopera to byla jasná volba, jak trávit čas jako mladej. Přidělali jsme si koš na zadní vchod paneláku a hráli a hráli. Abys mohl hrát streetball, musíš to cítit, dát tomu svobodu a vypustit freestylového ducha. (úsměv) Streetballová komunita je free a vibe – a to ji právě povznáší na něco výjimečného a ojedinělého.

Labský streetballový pohár letos oslavil již 25. výročí. Cítil jsi sám z atmosféry i všeho dění okolo turnaje, že se jedná o výjimečnou událost?
To každopádně! Bylo mi ctí k tomu přispět. Byla radost sledoval tolik mladých nadšenců do hry. V jednu chvíli jsem měl pocit, že vidím sám sebe před dvaceti lety. (rozesměje se)

A co bys turnaji v Děčíně popřál do dalších let?
Pětadvacet let táhnout káru a nabalovat nové a nové milovníky streetballu, na to musí mít někdo sakra velký srdce! A my víme kdo. (úsměv) Maximální respekt Igorovi a chuť dál vítězit přeju všem ballerům a ballerkám.

Jak reálný je, že Tě na našich turnajích budeme vídat i v sezoně 2021?
Otázka je, zda budou v roce 2021 nějaký eventy vůbec reálný. Už jsem skoro zapomněl, jaký je to stát před publikem. Bude-li chuťka ze strany organizátorů, tak určitě. Každoročně se u mě ve studiu nahrává hymna (respektive předturnajová upoutávka) a s Igorem jsme v kontaktu, takže se nechme překvapit. Já vás všechny určitě zase rád uvidím.

Už jsi to nakousnul. Jak dlouho jsi basket/streetball válel a kdo byl Tvým favoritem?
Jojo, streetball jsem žral a bral jsem to jako součást hiphopu, tudíž mého života. Určitě jsem hrál na turnajích v roce 1996 a 1997 v Praze. V Mimoni jsme měli klíče od školní tělocvičny a každý víkend jsme chodili hrát. V tý době zářil Jordan, Pipen, O’Neil… Já nosil čepici Chicago Bulls a Charlotte Hornets. Kamaráde, já jsem svýho času zarval. (na závěr přihodil další ze svých širokých úsměvů)

Ještě jsi neviděl bombastickej highlight z letošního Labského poháru? Pokud ne, mrknout na něj můžeš na našem YouTube kanálu ZDE.

Jaro Cossiga (vlevo) spolu s Mc Kajakem na Prague International Streetball Cupu 2019.
Foto: Jakub Nedbal

Předchozí články