Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jaroslav Jabor o vzpomínkách na první ročník turnaje, značném posunu v průřezu let či oranžovém fenoménu v Děčíně

Jedním z prvních partnerů a zároveň pamětníků prvopočátků Labského streetballového poháru v Děčíně je Jaroslav Jabor, jenž je zakladatelem stejnojmenné firmy. V interview velmi poutavě a zajímavě zavzpomínal na dění před pětadvaceti lety, rozpovídal se i o svém podnikání a firmě, závodním – rekreačním sportování a na oblíbenej turnaj se podíval optikou jeho vývoje za uplynulý čtvrtstoletí.

Pane Jabore, jste jedním z pamětníků začátků Labského streetballového poháru v Děčíně, jehož úvodní ročník se konal v roce 1996. Přibližte, jak jste se jako jeden z prvních partnerů k turnaji hned v prvopočátcích dostal?
Je to opravdu již strašně dlouho. Jako příznivec děčínského basketu jsem se při nějaké příležitosti seznámil s panem Bayerem (prezident České streetballové federace, pozn.) a mimo jiné přišla řeč na streetballový turnaj v Děčíně – to slovo jsem slyšel poprvé. Nabídl jsem mu pomoc ve formě zapůjčení firemního návěsu pro podium. Slovo dalo slovo a v den konání bylo podium připraveno. Samozřejmě že ta služba byla přátelská bez jakýchkoli finančních nároků.

Jste zakladatelem společnosti Jabor. Jak dlouho na trhu fungujete a na co se Vaše firma specializuje?
Začátek spadá do roku 1991, kdy jsem se rozhodl vstoupit na nejistý podnikatelský led tehdejší divoké doby. Příští rok slavíme třicítku. Měl jsem trochu štěstí ve svých dětech, které jsou v současné době hlavními motory současného podnikání. Máme dvě samostatné divize zaměřené na logistické služby a druhá je čistě výrobní zaměřená na produkty z plastových materiálů včetně velkoplošných reklam. Velká většina billboardů v regionu pochází z našich dílen.

Jak na samotný první ročník turnaje vzpomínáte? Co Vám z něj nejsilněji utkvělo a zarylo se do paměti?
Tak to je opravdu velmi mlhavé, ale překvapil mě poměrně slušný zájem veřejnosti a zápal všech účastníků pro nový sportovní fenomén. Možná tam byl zaset vzestup zájmu nejenom o streetball, ale i o děčínský basketbal, který zaznamenal za posledních 20 let nebývalé úspěchy. Je možné, že tam tenkrát pobíhali budoucí ligoví hráči, ale to jsme v té době nikdo z nás nemohli tušit.

Když za Vámi tedy Ing. Igor Bayer jakožto prezident České streetballové federace přišel s žádostí o podporu, co Vás přesvědčilo a díky čemu jste na jeho žádost kývl?
Jeho zapálení pro věc, které mu ostatně zůstalo dodnes.

Pokud se na Labský streetballový pohár podíváte v průřezu dalších let, v čem vidíte největší posun a změny?
Profesionalita organizačního zajištění, rozšíření nejenom do celorepublikové, ale i olympijské podoby. Nebývalý zájem nejenom mladé generace, ale i veteránů.

Hráči, hráčky i fanoušci přiznávají, že na turnaji v Děčíně na ně dýchne zvláštní, specifická a jedinečná atmosféra a že místo jeho konání má své kouzlo. Tahle slova byste taky podepsal? A třeba k nim ještě něco dodal?
K tomu snad není třeba něco dodávat. Nábřežní atmosféra s pohledem na „Pastýřák“, k tomu nadšení a souboje pod bezednými koši… Když vyjde počasí, je to kouzelné!

Jste – nebo byl jste – i Vy sám aktivním sportovcem, alespoň rekreačním?
Hrával jsem závodně volejbal, za veterány basket. Teď máme tenisovou partu starších pánů, ale to je o pohodě, někdy pivku.

Co byste Labskému streetballovému poháru popřál k jeho čtvrtstoletí i do dalších let?
Další úspěšné ročníky s novými talenty, přízeň diváctva, ale i města – a hlavně mnoho nadšenců, jako je Igor.

Foto: Jan Berghauer

Předchozí články